Biografie

Jacob_Bogaart

Voorjaar 2015 bracht Jacob Bogaart zijn magnum opus ‘The Art of Dutch Keyboard Music’ uit. Een set van 8 cd’s met 400 jaar Nederlandse klaviermuziek; 112 stukken van 50 componisten. De pers sprak unaniem van een “monumentale prestatie”. De Nederlandse muziek kwam pas geruime tijd na zijn internationale studies in beeld. Met name de Nederlandse pianoliteratuur werd diepgaand bestudeerd.

Na het gymnasium ging Jacob Bogaart naar Salzburg waar hij aan de Universiteit “Mozarteum” piano en orkestdirectie studeerde. In rap tempo behaalde hij zijn solistenexamen maar moest voor militaire dienstplicht zijn studies onderbreken en kwam terug naar Nederland. Hier werkte hij geruime tijd bij Jan Wijn tot hij een studiebeurs van de Italiaanse regering won en naar Rome vertrok. Hij volgde daar de Corso di Perfezionamento bij Carlo Zecchi aan de Accademia di Santa Cecilia. Aansluitend ging Bogaart naar Parijs waar hij met MagdaTagliaferro ging studeren.
Kort daarop werd hij haar assistent aan de Académie Internationale de Piano. Vanaf die tijd liet hij zich coachen door Rafael de Silva en Claudio Arrau.

Inmiddels onderscheiden als finalist op enkele internationale concoursen trad Jacob Bogaart op in bijna alle Europese hoofdsteden en muziekcentra. Daarnaast in Amerika, Rusland en het Festival Styriarte in Graz, Chambermusic Christchurch NZ, Eilat Chambermusic Festival en de festivals voor moderne muziek in Arhus en Warschau.

Hij trad op met dirigenten van wereldfaam zoals Neumann, Comissiona, Benzi, Maderna, Fournet, De Waart en Ernest Bour met wie hij alle pianoconcerten van Beethoven opnam.
Ook is hij veelvuldig opgetreden in kamermuziek verband, o.a. met het Alban Berg Kwartet, Kodaly Kwartet en het Orpheus Kwartet. Met de zangeres Elisabeth von Magnus deelt hij een repertoire van meer dan driehonderd liederen. Het bracht hun inmiddels, naar vele Europese landen, naar Amerika en het Midden-Oosten.

Naast de functie van artistiek adviseur, producer, lid van internationale jury’s, was Jacob Bogaart jarenlang hoofd van de afdeling muziekregie van het NOB.

Vanaf zijn vroege jeugd is hij actief op verschillende terreinen van de beeldend kunst.